
Dit recept is iets meer werk ongeveer 60 minuten.
Eggs Benedict is een klassiek recept en vraagt wat meer techniek. De bereiding van de Hollandaise saus in dit recept is wat anders dan het klassieke recept. De kans van slagen is groter met deze bereidingswijze. Met de traditionele bereidingswijze is de kans dat de saus gaat schiften wat groter.
Ingrediënten :
- 500 gr kruimige aardappels
- 500 gr pastinaak
- 600 gr verse spinazie
- 4 zalm filets met huid
- 120 ml droge witte wijn
- 1 grote sjalot
- 3 eidooiers( ei maat M)
- 100 gr boter
- Dille vers of gedroogd
- Peper & zout
- Nootmuskaat
- 4 eieren
- Klontje boter
- 3 el melk
- Eventueel mosterd
- Olijf olie
- Boter om in te bakken
Bereiding :
Maak de aardappels en de pastinaak schoon en snij in even grote stukken. Zet ze op en kook ze gaar. Roerbak de spinazie in een wokpan en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Haal van het vuur en zet apart.
Hollandaise saus
Snij de sjalot in halve ringen. Doe 120 ml witte wijn in een pan samen met de sjalot ringen en breng aan de kook. Laat inkoken tot ongeveer de helft van de wijn over is, ze noemen dit een castric. Haal de uien uit de castric, dit gaat het handigste door het te zeven. Doe het vocht terug in de pan, je hebt ongeveer 3 el nodig, heb je niet genoeg voeg dan water toe. Zet het weer terug op het vuur en laat de 100 gr boter in het vocht smelten. Zorg dat de boter niet aan de kook gaat. Als dit wel,is gebeurd laat het dan eerst afkoelen voordat je verder gaat. Want als de boter te heet is zal het ei gaan stollen. Als de boter is gesmolten ga je het goed kloppen zodat de boter goed is opgenomen in het vocht. Doe dan de eidooiers erbij terwijl je blijft kloppen. Laat de pan op een laag vuur staan. Blijf goed kloppen net zolang totdat de saus voldoende dik is geworden. Haal de pan dan van het vuur. Breng de saus op smaak met peper, zout en dille.
Maak van de aardappels en pastinaak een puree door er een klontje boter door te doen en wat melk. Breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en eventueel wat mosterd. Roer de spinazie door de puree.
Zet een pan met water op en breng aan de kook.
Smeer de zalm in met wat olijfolie, peper en zout. Verhit een koekenpan en doe er een klein beetje boter in. Bak de zalm eerst op de huidkant, ongeveer 4 minuten, en dan nog 3 minuten op de andere kant. Terwijl de zalm bakt maak je de gepocheerde eieren. Doe een klein scheutje azijn in het water. Tik 1 ei kapot in een kopje. Zorg dat het water niet hard kookt, er mogen geen grote bellen te zien zijn. Maak met een lepel een draaikolk in het water en giet in 1x het ei erin. Kook 3 minuten en haal met een schuimspaan uit het water en leg op een bord.
Schep de spinaziepuree op een bord. Leg de zalm erop en daarop een gepocheerd ei. Schep wat saus aan de zijkant van de puree. Garneer het met een takje dille of wat blaadjes spinazie.
Eet smakelijk!
Tips:
- Ook lekker met een stukje kabeljauwfilet.
Maak een gratis website met Weebly