Deze soep is ontstaan doordat ik eigenlijk het originele recept niet helemaal goed had gelezen voordat ik begon en ook niet toen ik de soep aan het maken was. Pas toen ik bijna klaar was en nog eens goed ging kijken naar het recept zag ik dat ik iets niet helemaal volgens het recept had gedaan. In het originele recept was het vooral een knolselderijsoep met daarin een garnituur van pastinaak. Ik had gelijke delen pastinaak en knolselderij gelijk opgezet en toen het gaar was heb ik alles gepureerd. Dit was dus niet de bedoeling maar het pakte verrassend goed uit. Kijk zo ontstaan dus soms ook recepten!
Ingrediënten
4 personen
* 1 ui ( Fodmap: het groen van 3 bosuitjes )
* 250 gr knolselderij
* 250 gr pastinaak
* 1 teen knoflook ( Fodmap: knoflookolie)
* 2 eeltlepels olijfolie ( Fodmap: knoflookolie)
* 75 ml witte wijn
* 1 liter kippen- of groentebouillon ( fodmap: gebruik een bouillon waar je tegen kunt. b.v. de basis blokjes van Maggi kunnen de meeste wel verdragen)
* 200 gr crème fraîche ( Fodmap: crème fraîche is zelf prima lactose vrij te maken : neem 2 delen lactose vrije slagroom en 1 deel lactose vrije yoghurt. Dit meng je en laat je minimaal 8 uur staan op kamertemperatuur. Daarna is het nog wel een aantal dagen houdbaar in de koelkast.)
* 150 gr gemengde bospaddenstoelen ( Fodmap: voor paddenstoelen is niet echt een alternatief. Paddenstoelen vallen voornamelijk onder de polyolen. Daarnaast bevatten ze ook fructanen. Over het algemeen zijn paddenstoelen niet aan te raden voor mensen met PDS. Als alternatief had ik plakjes ontbijtspek in de oven uitgebakken en deze bij het serveren in de soep gezet. Dit alternatief is natuurlijk helemaal lekker in combinatie met de paddenstoelen.)
* croutons ( Fodmap: verdraag je speltbrood? Maak dan zelf heerlijke croutons van wat oud brood. Snij het brood in kleine dobbelsteentjes en leg ze op een bakplaat met daarop bakpapier. Giet er wat olijfolie over ( kun je ook wat knoflookolie voor gebruiken) en strooi er wat Italiaanse kruiden en wat grof zout erover. Je kunt natuurlijk ook andere kruiden gebruiken zoals provinciaalse kruiden. Bak de croutons op 200 graden. Zet de timer op 5 minuten en schud dan de blokjes even goed door. Bekijk per keer hoelang je nog denk dat ze in de oven moeten. Laat goed afkoelen en bewaar in een trommel. Ze zijn ook heerlijk om daar een salade te strooien. i.p.v. speltbrood kun je ook glutenvrijbrood gebruiken.)
Bereiden
* Snipper de ui of snij het groene gedeelte van het bosuitje. Snipper de knoflook. Snij de knolselderij en de pastinaak in gelijke stukken. Dit hoeft niet heel erg klein 3 x 3 cm ongeveer.
* Neem een pan met een dikke bodem en fruit hierin de ui aan. ( Fodmap: Gebruik knoflookolie en fruit het bosuitje hierin aan)
* Voeg de knolselderij en de pastinaak toe en bak dit even mee. Blus het af met de witte wijn en de bouillon.
* Laat ongeveer 25 minuten koken.
* Pureer de soep met de staafmixer helemaal glad. Eet je de soep als maaltijdsoep laat de soep dan wat dikker. Wil je de soep als voorgerecht eten maak de soep dan wat dunner door er eventueel nog wat bouillon aan toe te voegen.
* Voeg de crème fraîche toe en breng de soep op smaal met peper en zout.
* Gebruik je paddenstoelen bak deze dan even aan in een koekenpan.
* Serveer de soep met de paddenstoelen en/ of de plakjes ontbijtspek en de croutons
Eet smakelijk!
*
Ingrediënten
4 personen
* 1 ui ( Fodmap: het groen van 3 bosuitjes )
* 250 gr knolselderij
* 250 gr pastinaak
* 1 teen knoflook ( Fodmap: knoflookolie)
* 2 eeltlepels olijfolie ( Fodmap: knoflookolie)
* 75 ml witte wijn
* 1 liter kippen- of groentebouillon ( fodmap: gebruik een bouillon waar je tegen kunt. b.v. de basis blokjes van Maggi kunnen de meeste wel verdragen)
* 200 gr crème fraîche ( Fodmap: crème fraîche is zelf prima lactose vrij te maken : neem 2 delen lactose vrije slagroom en 1 deel lactose vrije yoghurt. Dit meng je en laat je minimaal 8 uur staan op kamertemperatuur. Daarna is het nog wel een aantal dagen houdbaar in de koelkast.)
* 150 gr gemengde bospaddenstoelen ( Fodmap: voor paddenstoelen is niet echt een alternatief. Paddenstoelen vallen voornamelijk onder de polyolen. Daarnaast bevatten ze ook fructanen. Over het algemeen zijn paddenstoelen niet aan te raden voor mensen met PDS. Als alternatief had ik plakjes ontbijtspek in de oven uitgebakken en deze bij het serveren in de soep gezet. Dit alternatief is natuurlijk helemaal lekker in combinatie met de paddenstoelen.)
* croutons ( Fodmap: verdraag je speltbrood? Maak dan zelf heerlijke croutons van wat oud brood. Snij het brood in kleine dobbelsteentjes en leg ze op een bakplaat met daarop bakpapier. Giet er wat olijfolie over ( kun je ook wat knoflookolie voor gebruiken) en strooi er wat Italiaanse kruiden en wat grof zout erover. Je kunt natuurlijk ook andere kruiden gebruiken zoals provinciaalse kruiden. Bak de croutons op 200 graden. Zet de timer op 5 minuten en schud dan de blokjes even goed door. Bekijk per keer hoelang je nog denk dat ze in de oven moeten. Laat goed afkoelen en bewaar in een trommel. Ze zijn ook heerlijk om daar een salade te strooien. i.p.v. speltbrood kun je ook glutenvrijbrood gebruiken.)
Bereiden
* Snipper de ui of snij het groene gedeelte van het bosuitje. Snipper de knoflook. Snij de knolselderij en de pastinaak in gelijke stukken. Dit hoeft niet heel erg klein 3 x 3 cm ongeveer.
* Neem een pan met een dikke bodem en fruit hierin de ui aan. ( Fodmap: Gebruik knoflookolie en fruit het bosuitje hierin aan)
* Voeg de knolselderij en de pastinaak toe en bak dit even mee. Blus het af met de witte wijn en de bouillon.
* Laat ongeveer 25 minuten koken.
* Pureer de soep met de staafmixer helemaal glad. Eet je de soep als maaltijdsoep laat de soep dan wat dikker. Wil je de soep als voorgerecht eten maak de soep dan wat dunner door er eventueel nog wat bouillon aan toe te voegen.
* Voeg de crème fraîche toe en breng de soep op smaal met peper en zout.
* Gebruik je paddenstoelen bak deze dan even aan in een koekenpan.
* Serveer de soep met de paddenstoelen en/ of de plakjes ontbijtspek en de croutons
Eet smakelijk!
*
Maak een gratis website met Weebly