Oliebollen
Voor de oliebollen maak ik gebruik van de basis witte bloem mix. Deze bevat melkpoeder hier kan niet iedereen tegen. Mijn oliebollen heb ik wel met melkpoeder gebakken ik weet dus niet hoe ze worden als je het vervangt door ander meel. Mijn idee is dat melk zorgt voor kleur en smaak. Kun je wel tegen lactosevrije melk kan je dit gebruiken i.p.v. water wat ik nu heb gedaan. Kun je daar ook niet tegen kun je ook een andere melkvervanger gebruiken. Hoe dan het eindresultaat gaat worden weet ik niet omdat niet deze niet allemaal heb geprobeerd.
Ingrediënten
500 gram basis witte bloem mix
400 ml water handwarm ( of melk als je de melkpoeder uit de mix heb gehaald)
1 ei los geklopt
21 gram droge gist of 75 gram verse gist
1 theelepel zout
theelepel citroenrasp
1 eetlepel suiker
Ongeveer 300 tot 350 gram garnituur, dit kan bestaan uit rozijnen, krenten, appel en sukade of wat je zelf lekker vindt.
Bereiden:
* meng het gist en de suiker met een klein beetje warm water door elkaar en laat even staan. Het zal iets gaan bruisen.
* meng de bloem, het zout en de citroenrasp in een kom door elkaar. Maak in het midden een kuiltje en doe hier het ei in.
* doe in het kuiltje de rest van het vocht en roer alles goed door elkaar. Voeg daarna het gist toe en roer dit alles goed door elkaar.
* meng als laatste het garnituur door het beslag. Laat het beslag ongeveer 1 uur afgedekt rijzen op kamer temperatuur.
* roer het deeg voordat je gaat bakken even een paar keer voorzichtig door.
* verwarm de olie tot 180 graden. Maak met een ijsknijper mooie bollen en bak er niet teveel te gelijk. Zorg dat je olie op temperatuur blijft. Als je een thermometer heb controleer dit dan.
* bak ongeveer 2 tot 2,5 minuten per kant. Draai de bollen maar 1x om tijdens het bakken. Kijk na het bakken van de eerste bollen of ze lang genoeg hebben gebakken . Zijn ze niet gaar of juist te lang gebakken pas dan de tijd aan.
De oliebollen zijn ook zonder garnituur prima te eten, je kunt dan eventueel voor de smaak iets kaneel toevoegen een wat vanillesuiker. Je kunt ook hartige oliebollen maken je kunt daarvoor prima recepten vinden op het internet. Ik ben van de zoete bollen!
Ingrediënten
500 gram basis witte bloem mix
400 ml water handwarm ( of melk als je de melkpoeder uit de mix heb gehaald)
1 ei los geklopt
21 gram droge gist of 75 gram verse gist
1 theelepel zout
theelepel citroenrasp
1 eetlepel suiker
Ongeveer 300 tot 350 gram garnituur, dit kan bestaan uit rozijnen, krenten, appel en sukade of wat je zelf lekker vindt.
Bereiden:
* meng het gist en de suiker met een klein beetje warm water door elkaar en laat even staan. Het zal iets gaan bruisen.
* meng de bloem, het zout en de citroenrasp in een kom door elkaar. Maak in het midden een kuiltje en doe hier het ei in.
* doe in het kuiltje de rest van het vocht en roer alles goed door elkaar. Voeg daarna het gist toe en roer dit alles goed door elkaar.
* meng als laatste het garnituur door het beslag. Laat het beslag ongeveer 1 uur afgedekt rijzen op kamer temperatuur.
* roer het deeg voordat je gaat bakken even een paar keer voorzichtig door.
* verwarm de olie tot 180 graden. Maak met een ijsknijper mooie bollen en bak er niet teveel te gelijk. Zorg dat je olie op temperatuur blijft. Als je een thermometer heb controleer dit dan.
* bak ongeveer 2 tot 2,5 minuten per kant. Draai de bollen maar 1x om tijdens het bakken. Kijk na het bakken van de eerste bollen of ze lang genoeg hebben gebakken . Zijn ze niet gaar of juist te lang gebakken pas dan de tijd aan.
De oliebollen zijn ook zonder garnituur prima te eten, je kunt dan eventueel voor de smaak iets kaneel toevoegen een wat vanillesuiker. Je kunt ook hartige oliebollen maken je kunt daarvoor prima recepten vinden op het internet. Ik ben van de zoete bollen!
Maak een gratis website met Weebly