Een kleine 30 jaar geleden had ik nog een droom om kok te worden. Ik zat toen op de LTS en deed consumptieve techniek koken/ serveren. Wat ik nog goed weet is dat het maken van mayonaise best wel een lastig klusje was. Je moest erg goed je best doen om het niet te laten schiften. Volgens mij heb ik het zelfs voor mijn examen moeten maken en wist ik toen spontaan even niet meer hoe ik het moest maken.
Goed mayonaise dus, door die ervaring van vroeger heb ik het jaren lang niet meer zelf gemaakt. En waarom zou je ook het was toch een stuk eenvoudiger om het te kopen in de winkel ?
Toen ik met het Fodmap dieet begonnen werd dit een ander verhaal. In veel kant en klare sauzen zit ui en knoflook als smaakmaker. En beide mocht ik niet eten. Dus wat ga je dan doen: het zelf maken. De herinnering aan vroeger kan naar boven dat dit een lastig klusje was. Wat we toen nog niet hadden was een staafmixer. En laat je nu hiermee heel gemakkelijk snel mayonaise kunnen maken. En eigenlijk is mislukken geheel uitgesloten als je er maar voor zorgt dat alle ingrediënten dezelfde temperatuur hebben!!
Hier onder de link naar een filmpje waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe je het moet maken:
https://www.youtube.com/watch?v=kgxTaF9rCb0
Zoals met zoveel recepten zijn er ook voor het maken van mayonaise meerdere recepten. De één gebruikt het hele ei de ander alleen de dooier.
Zelf gebruik ik het volgende recept:
* 5 gram citroensap
* 10 gram (wijn) azijn
* 1 eetlepel water
* iets witte peper
* 1 ei
* 15 gram gladde mosterd
* 275 ml zonnebloemolie
Zorg dus dat alles op kamertemperatuur is!!
Doe alles in de volgorde van bovenstaande lijstje in een smalle hoge maatbeker.
Zet de staafmixer er helemaal in en zet hem dan pas aan. Haal de staafmixer langzaam naar boven en zie daar je hebt een mooie gladde mayonaise.
Proef even hoe je de smaak vindt en voeg naar eigen smaak nog wat extra peper, zout of iets suiker toe. Deze mayonaise is een prima basis voor veel sauzen zoals knoflooksaus, ravigottesaus enz.
Je kunt de mayonaise in een glazen pot met schroefdeksel ongeveer 4 weken in de koelkast bewaren. Denk alleen dat dit niet snel zal gebeuren!!
Goed mayonaise dus, door die ervaring van vroeger heb ik het jaren lang niet meer zelf gemaakt. En waarom zou je ook het was toch een stuk eenvoudiger om het te kopen in de winkel ?
Toen ik met het Fodmap dieet begonnen werd dit een ander verhaal. In veel kant en klare sauzen zit ui en knoflook als smaakmaker. En beide mocht ik niet eten. Dus wat ga je dan doen: het zelf maken. De herinnering aan vroeger kan naar boven dat dit een lastig klusje was. Wat we toen nog niet hadden was een staafmixer. En laat je nu hiermee heel gemakkelijk snel mayonaise kunnen maken. En eigenlijk is mislukken geheel uitgesloten als je er maar voor zorgt dat alle ingrediënten dezelfde temperatuur hebben!!
Hier onder de link naar een filmpje waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe je het moet maken:
https://www.youtube.com/watch?v=kgxTaF9rCb0
Zoals met zoveel recepten zijn er ook voor het maken van mayonaise meerdere recepten. De één gebruikt het hele ei de ander alleen de dooier.
Zelf gebruik ik het volgende recept:
* 5 gram citroensap
* 10 gram (wijn) azijn
* 1 eetlepel water
* iets witte peper
* 1 ei
* 15 gram gladde mosterd
* 275 ml zonnebloemolie
Zorg dus dat alles op kamertemperatuur is!!
Doe alles in de volgorde van bovenstaande lijstje in een smalle hoge maatbeker.
Zet de staafmixer er helemaal in en zet hem dan pas aan. Haal de staafmixer langzaam naar boven en zie daar je hebt een mooie gladde mayonaise.
Proef even hoe je de smaak vindt en voeg naar eigen smaak nog wat extra peper, zout of iets suiker toe. Deze mayonaise is een prima basis voor veel sauzen zoals knoflooksaus, ravigottesaus enz.
Je kunt de mayonaise in een glazen pot met schroefdeksel ongeveer 4 weken in de koelkast bewaren. Denk alleen dat dit niet snel zal gebeuren!!
Maak een gratis website met Weebly