Lasagne a la Lucette
Er zijn veel recepten voor lasagne, dit is mijn recept. Al jaren maak ik lasagne zonder pakjes en zakjes. Niet helemaal waar ik maak gebruik van gezeefde tomaten en die zitten in een pakje. En de lasagne vellen komen ook uit een pakje. Deze heb ik wel eens zelf gemaakt, wat dan wel erg lekker was maar ook wel veel werk.
Ingrediënten tomatensaus:
( 4 personen)
* 1 grote wortel
* 1 courget
* 1 ui ( fodmap: het groen van een paar stengels bosui )
* 1 paprika ( ik gebruik meestal de puntpaprika)
* knoflook ( fodmap: knolookolie)
* 1 pak gezeefde tomaten
* gedroogde Italiaanse kruiden. Deze kun je gemengd kopen of je mengt zelf de kruiden die je lekker vind. Heb je in de zomer verser tuinkruiden dan gebruik je die natuurlijk!
* peper en zout
* 500 gram gehakt ( ik gebruik meestal rundergehakt)
Eigenlijk is dit mijn basisrecept wat ik ook gebruik voor het maken van spaghetti of bij een andere pastasoort. Wat betreft de groente daar voeg ik soms ook nog wel eens broccoli aan toe als ik dat nog heb liggen. Je kunt er ook war prei aan toevoegen als je dat lekker vindt. Hou je van wat meer structuur kun je ook tomatenblokjes uit een blik gebruiken. Wil je verse tomaten gebruiken dan is het verstandig om eerst een saus van de tomaten te maken en die dan toe te voegen aan het gehakt en de groente.
Ingrediënten bechamelsaus:
* 50 gram boter
* 60 gram bloem ( fodmap: neem een glutenvrij meelmix)
* 500 ml melk ( fodmap: lactose vrije melk of sojamelk)
Extra:
* verse spinazie
* lasagne vellen
* geraspte kaas
Bereiden:
* maak alle groente schoon en snij het in blokjes. Hoe groot je alles snij is persoonlijk. Ik hou altijd wel van wat kleine blokjes en zeker als ik er lasagne mee maak.
* Maak de tomatensaus, bak het gehakt rul. Bak kort de ui en de knoflook(olie) mee. Voeg de andere groente toe en bak deze even kort mee. Voeg de gezeefde tomaten toe. Breng op smaak met de kruiden, peper en zout en eventueel war suiker. Dit is persoonlijk, zelf doe ik er altijd wel een klein beetje in. Maak je gebruik van tomatenpuree uit een klein blikje zorg dat je dit even kort meebakt. Dit noemen ze ontzuren, als je dit niet doet dan zal het zuurder smaken. Door het ontzuren haal je dit weg.
* de bechamelsaus: smelt de boter in de pan, laat niet bruin worden!!! Voeg de bloem toe en bak dit even kort. Als je dit te kort doet dan zal de saus niet gaan binden, dit is een roux. Voeg dan de melk toe.
De regel is: heb je een warme roux dan mag de vloeistof koud zijn. Heb je een koude roux dan moet de vloeistof warm zijn.
Voeg de melk niet in 1x toe maar beetje voor beetje en blijf goed roeren. Met een glutenvrije meel zal het wat lastiger glad te roeren zijn, dus goed door roeren!!! Maak je lasagne zonder spinazie dan kun je de helft van dit recept maken.
Heb je alle melk erbij en de saus heeft een mooie dikte breng je hem op smaak met wat peper, zout en nootmuskaat.
* Heb je spinazie dan moet je deze eerst even kort roerbakken. Doe dit in een beetje knoflookolie voor de smaak. Laat de roergebakken spinazie uitlekken op een zeef of vergiet, er komt altijd veel vocht uit spinazie.
* Vet een schaal in en ga laagjes maken van lasagne bladen, tomatensaus, spinazie met bechamelsaus enz. Als laatste doe je altijd een laag lasagnebladen en hier overheen doe je een laag bechamelsaus. En als laatste geraspte kaas. Als je geen spinazie gebruikt dan hoef je alleen bovenop een laagje bechamelsaus te doen. Je kunt dit weglaten en dan niet als laatste lasagnebladen doen maar tomatensaus met hier overheen de kaas.
Zet ongeveer 30 minuten in een oven van 200 graden.
Ingrediënten tomatensaus:
( 4 personen)
* 1 grote wortel
* 1 courget
* 1 ui ( fodmap: het groen van een paar stengels bosui )
* 1 paprika ( ik gebruik meestal de puntpaprika)
* knoflook ( fodmap: knolookolie)
* 1 pak gezeefde tomaten
* gedroogde Italiaanse kruiden. Deze kun je gemengd kopen of je mengt zelf de kruiden die je lekker vind. Heb je in de zomer verser tuinkruiden dan gebruik je die natuurlijk!
* peper en zout
* 500 gram gehakt ( ik gebruik meestal rundergehakt)
Eigenlijk is dit mijn basisrecept wat ik ook gebruik voor het maken van spaghetti of bij een andere pastasoort. Wat betreft de groente daar voeg ik soms ook nog wel eens broccoli aan toe als ik dat nog heb liggen. Je kunt er ook war prei aan toevoegen als je dat lekker vindt. Hou je van wat meer structuur kun je ook tomatenblokjes uit een blik gebruiken. Wil je verse tomaten gebruiken dan is het verstandig om eerst een saus van de tomaten te maken en die dan toe te voegen aan het gehakt en de groente.
Ingrediënten bechamelsaus:
* 50 gram boter
* 60 gram bloem ( fodmap: neem een glutenvrij meelmix)
* 500 ml melk ( fodmap: lactose vrije melk of sojamelk)
Extra:
* verse spinazie
* lasagne vellen
* geraspte kaas
Bereiden:
* maak alle groente schoon en snij het in blokjes. Hoe groot je alles snij is persoonlijk. Ik hou altijd wel van wat kleine blokjes en zeker als ik er lasagne mee maak.
* Maak de tomatensaus, bak het gehakt rul. Bak kort de ui en de knoflook(olie) mee. Voeg de andere groente toe en bak deze even kort mee. Voeg de gezeefde tomaten toe. Breng op smaak met de kruiden, peper en zout en eventueel war suiker. Dit is persoonlijk, zelf doe ik er altijd wel een klein beetje in. Maak je gebruik van tomatenpuree uit een klein blikje zorg dat je dit even kort meebakt. Dit noemen ze ontzuren, als je dit niet doet dan zal het zuurder smaken. Door het ontzuren haal je dit weg.
* de bechamelsaus: smelt de boter in de pan, laat niet bruin worden!!! Voeg de bloem toe en bak dit even kort. Als je dit te kort doet dan zal de saus niet gaan binden, dit is een roux. Voeg dan de melk toe.
De regel is: heb je een warme roux dan mag de vloeistof koud zijn. Heb je een koude roux dan moet de vloeistof warm zijn.
Voeg de melk niet in 1x toe maar beetje voor beetje en blijf goed roeren. Met een glutenvrije meel zal het wat lastiger glad te roeren zijn, dus goed door roeren!!! Maak je lasagne zonder spinazie dan kun je de helft van dit recept maken.
Heb je alle melk erbij en de saus heeft een mooie dikte breng je hem op smaak met wat peper, zout en nootmuskaat.
* Heb je spinazie dan moet je deze eerst even kort roerbakken. Doe dit in een beetje knoflookolie voor de smaak. Laat de roergebakken spinazie uitlekken op een zeef of vergiet, er komt altijd veel vocht uit spinazie.
* Vet een schaal in en ga laagjes maken van lasagne bladen, tomatensaus, spinazie met bechamelsaus enz. Als laatste doe je altijd een laag lasagnebladen en hier overheen doe je een laag bechamelsaus. En als laatste geraspte kaas. Als je geen spinazie gebruikt dan hoef je alleen bovenop een laagje bechamelsaus te doen. Je kunt dit weglaten en dan niet als laatste lasagnebladen doen maar tomatensaus met hier overheen de kaas.
Zet ongeveer 30 minuten in een oven van 200 graden.
Maak een gratis website met Weebly