Glutenvrije Madeleines
Ingrediënten
* 130 gram glutenvrij meel, MixC Kuchen & Kekse van Schär. ( dit meel kan je met het Fodmap dieet gebruiken)
* 110 gram suiker
* 90 gram gesmolten boter
* 2 eieren
* 8 gram vanille suiker
* 1 theelepel Baking soda ( zuiveringszout)
* snufje zout
Bereiden
1) Smelt de boter. Gebruik je roomboter laat het dan op een laag vuur goudbruin worden. De boter krijgt dan een nootachtige smaak. Gebruik je margarine laat het dan ook iets bruin worden maar let op dat het niet verbrand. Laat de boter iets afkoelen.
2) meng het meel met het zout en de baking soda door elkaar in een kom.
3) Mix de eieren met de suiker en de vanillesuiker met een mixer tot het wit en luchtig is.
4) Giet terwijl de mixer nooit draait de boter er langzaam bij. Blijf kloppen totdat alle boter is opgenomen.
5) Roer de droge ingrediënten door het ei/ suiker mengsel. Gebruik hiervoor een spatel.
6) Als je een spuitzak heb doe het beslag hier dan in en leg het minimaal 30 minuten in de koelkast. Geen spuitzak? Zet dan de mengkom met het beslag in de koelkast.
7) Vet de Madeleine worm goed in en bestrooi hem met meel.
8) Verwarm de oven voor op 200 graden.
9) Vul de vorm tot net onder de rand. Heb je geen spuitzak gebruik dan 2 lepels of een ijsschep. Heb je geen Madeleine vorm? Dan kun je ook een muffinvorm gebruiken. Zorg wel dat je de vorm niet te vol doet. Anders worden de madeleines te dik. Een madeleine moet een beetje krokant zijn. Doe je te veel beslag in de vorm dan worden het 'gewone' cakejes.
10) Bak je madeleines in ongeveer 10 - 12 minuten goudbruin. Haal ze voorzichtig uit de vorm en laat ze op een rooster afkoelen. Je kunt er eventueel wat poedersuiker over strooien als ze zijn afgekoeld.
Variatie tips:
* Hou je van sinaasappels? Voeg dan het rasp van een halve sinaasappel toe aan de boter. En laat dit tijdens het smelten rustig mee verwarmen. Was de sinaasappel goed en rasp alleen het oranje van de schil. Het witten smaakt bitter.
* Voor een winterse variant kun je wat kaneel toevoegen.
* Gek op chocola? Voeg dan wat fijn gehakte chocolade toe.
* 130 gram glutenvrij meel, MixC Kuchen & Kekse van Schär. ( dit meel kan je met het Fodmap dieet gebruiken)
* 110 gram suiker
* 90 gram gesmolten boter
* 2 eieren
* 8 gram vanille suiker
* 1 theelepel Baking soda ( zuiveringszout)
* snufje zout
Bereiden
1) Smelt de boter. Gebruik je roomboter laat het dan op een laag vuur goudbruin worden. De boter krijgt dan een nootachtige smaak. Gebruik je margarine laat het dan ook iets bruin worden maar let op dat het niet verbrand. Laat de boter iets afkoelen.
2) meng het meel met het zout en de baking soda door elkaar in een kom.
3) Mix de eieren met de suiker en de vanillesuiker met een mixer tot het wit en luchtig is.
4) Giet terwijl de mixer nooit draait de boter er langzaam bij. Blijf kloppen totdat alle boter is opgenomen.
5) Roer de droge ingrediënten door het ei/ suiker mengsel. Gebruik hiervoor een spatel.
6) Als je een spuitzak heb doe het beslag hier dan in en leg het minimaal 30 minuten in de koelkast. Geen spuitzak? Zet dan de mengkom met het beslag in de koelkast.
7) Vet de Madeleine worm goed in en bestrooi hem met meel.
8) Verwarm de oven voor op 200 graden.
9) Vul de vorm tot net onder de rand. Heb je geen spuitzak gebruik dan 2 lepels of een ijsschep. Heb je geen Madeleine vorm? Dan kun je ook een muffinvorm gebruiken. Zorg wel dat je de vorm niet te vol doet. Anders worden de madeleines te dik. Een madeleine moet een beetje krokant zijn. Doe je te veel beslag in de vorm dan worden het 'gewone' cakejes.
10) Bak je madeleines in ongeveer 10 - 12 minuten goudbruin. Haal ze voorzichtig uit de vorm en laat ze op een rooster afkoelen. Je kunt er eventueel wat poedersuiker over strooien als ze zijn afgekoeld.
Variatie tips:
* Hou je van sinaasappels? Voeg dan het rasp van een halve sinaasappel toe aan de boter. En laat dit tijdens het smelten rustig mee verwarmen. Was de sinaasappel goed en rasp alleen het oranje van de schil. Het witten smaakt bitter.
* Voor een winterse variant kun je wat kaneel toevoegen.
* Gek op chocola? Voeg dan wat fijn gehakte chocolade toe.
Maak een gratis website met Weebly